Presse og Blog

Producent af soldaterfluelarver opruster med markedets mest hårdføre belysning

Producent af soldaterfluelarver opruster med markedets mest hårdføre belysning

RN Solutions leverer lyset til Enorms 18.000 kvadratmeter store produktionsanlæg med soldaterfluer, hvor luftfugtigheden ofte er over 80% procent

Siden april 2022 har lysproducenten RN Solutions arbejdet på at skabe lysrammerne til produktionen af insektprotein i et 18.000 kvadratmeter stort staldanlæg ved Østbirk. Da Enorms soldaterfluelarver kræver stram lysstyring og særdeles hårdføre armaturer, så har erfaringerne fra andre staldsystemer kunnet bruges til produktionen af insekter.

– Det er første gang vi arbejder med lys til insekter, og Enorm er jo det største produktionsanlæg, der er lavet til dato til fluelarver i nord Europa, og det har været meget spændende og udfordrende at arbejde med. Det hele passer godt ind i hvad vi laver i forvejen, og det passer godt ind i vores produktportefølje, fortæller Rune Nielsen, direktør i RN Solutions.

RN Solutions begyndte i april 2022 leverancerne af de cirka 1000 armaturer til det 18.000 kvadratmeter store insektanlæg, hvor der produceres protein fra soldaterfluer.

Hårdt miljø
Insekterne kræver special-lys, for nogle steder er der meget høj fugtighed, ofte over 80 procent, for det er det miljø, larverne fluerne trives bedst i. Det stiller store krav til blandt andet lyskilderne, og som noget nyt for lys-producenten RN Solutions, har der også skulle leveres lys til ventilationskanaler, hvor både fugt og ammoniak findes i store koncentrationer.

-Der er puppe-haller, hvor lyset er lavet som indbygningslys, men vi har også lavet lys i al ventilation, og det skal kunne holde til al den udsugning og til al den ammoniak og fugt, der er. Det er et ekstremt hårdt miljø, og der skal være lys nok til at man kan tilse al udsugning og ventilation, fortæller Rune Nielsen.

Enorm var på udkig efter lys, der kunne holde til det hårde miljø, insekter trives i, og før samarbejdet med RN Solutions havde de prøvet anden belysning, som ikke kunne klare mosten, så de kontaktede staldspecialisterne fra RN Solutions, som laver belysning til alle typer staldanlæg.

Samarbejdet med Enorm startede i april måned 2022, og de sidste lyskilder skal leveres i april eller maj 2023, og der har været tale om en løbende proces, fordi staldene har været bygget i flere etaper.

-Vi har flere gange været i Østbirk for at gennemgå behovene, for der er ret forskelligartede behov, alt efter hvilken type stald, der er tale om. Når det gælder eksempelvis pupperne, så skal der være speciel indbygningsbelysning, der er gemt væk, andre steder skal der være store spandelamper, der giver ordentligt lys oppe i 11 meters højde – og andre steder igen vil de gerne have Plug’N Play-løsninger, fordi det giver mest mening, at det er i sync sammen med udluftningen. Så der er forskellige behov, og der har vi gennemgået hele projektet løbende for at se, hvad der er behov for i de enkelte stalde, forklarer Rune Nielsen og uddyber, at man har haft et meget godt samarbejde med Enorm og installatøren VS Automatic i hele perioden.

Internationalt potentiale
Fordi anlægget med 18.000 kvadratmeter med insekter under tag er så stort, har der været arbejdet med mange udfordringer, som har givet RN Solutions ny viden omkring produktionen af insekter. -Der er meget ny viden, og jo mere man finder ud af undervejs, så er man nødt til at tilpasse installationen. Det har nok været den største udfordring på belysningsdelen, men vi har brugt vores standardkomponenter, så det har kørt fint, forklarer Rune Nielsen, som ser et stort potentiale for både RN Solutions og for produktionen af insektprotein på verdensplan.

Internationalt håber Rune Nielsen, at andre producenter af insekter får øjnene op for, at RN Solutions kan levere lyskilder, der kan klare det hårde miljø insekterne trives i.

-Det passer meget godt i vores koncept, og vi laver jo også lys til laksefarme og alt mulig andet end almindeligt landbrug, og vi vil gerne vil være førende indenfor for dyr, og om det er insekter, svin, kvæg, fjerkræ eller fisk, så passer det godt ind i vores setup. Der er ingen tvivl om, at det er et marked i vækst, og der vil komme meget mere af den slags insekt-virksomheder som Enorm fremadrettet, vurderer Rune Nielsen, som er klar til at prøve uprøvede staldsystemer af, hvis der er nogen der har en ny udfordring til lyseksperterne.

-Det har været interessant at arbejde med, for det er ikke et område vi vidste meget om i forvejen. Det er spændende at følge produktionen, hvordan det foregår, men selvom det er noget andet end arbejdet med andre dyr, så er der også mange ting der går igen i forhold til typen af lys og døgnrytmer for insekterne, siger Rune Nielsen.

Soldaterfluer skal blandt andet have lys med fast døgnrytme, og minder derfor meget om mange andre dyr, siger Rune Nielsen, som også har mange års erfaring med optimering af produktivitet og dyrevelfærd ved den rette belysning af dyr.

Log ind

RN SOLUTIONS